TATTOO shop

Kingpin is een gevestigde waarde in de tattoo- en piercingwereld en wint door zijn kwaliteit en jarenlange ervaring het vertrouwen van het publiek.

Kom vrijblijvend langs en wij maken van jouw idee de tattoo die bij jou past.

Wij geven na iedere geplaatste tattoo steeds een 'reminder' mee met alle nazorg informatie nadat we die eerst persoonlijk hebben toegelicht. Heb je nadien echter nog vragen contacteer ons dan gerust!

Hieronder vind je de meest gestelde vragen:

Tattoo laten zetten

1. Doet een tattoo laten plaatsen pijn ?

Een tattoo laten plaatsen, geeft eerder een vervelend, dan een pijnlijk gevoel. De grootte en het detail bepaalt de duur van de plaatsing. Van je nieuwe tattoo geniet je een heel leven lang !

2. Wordt altijd een nieuwe naald gebruikt of worden ze opnieuw gesteriliseerd?

Naalden voor het plaatsen van een tattoo mogen slechts 1 maal gebruikt worden en nadien onmiddellijk weggeworpen in een speciale naaldencontainer. Het verbreken van de steriele verpakking van de naald moet altijd in jouw bijzijn en goed zichtbaar gebeuren. ER BESTAAT GEEN AANVAARDBAAR EXCUUS : als de steriele verpakking van de instrumenten en/of naald reeds op voorhand verbroken zijn en dit niet gebeurt in jouw bijzijn : MAAK JE SNEL UIT DE VOETEN!

3. Mijn tattooist heeft geen autoclaaf (sterilisatieaparaat), maar hij gebruikt toch enkel voorgesteriliseerde naalden. Is dit veilig ?

NEEN !!! Er is veel meer dan enkel de naald die steriel moet gemaakt worden : alle materialen MOETEN telkens na gebruik opnieuw steriel gemaakt worden. Dus jouw tattoo artist moet een autoclaaf hebben op een zichtbare plaats in de studio. Vanaf 1 januari 2006 is het in België trouwens wettelijk verplicht dat een erkende studio over een autoclaaf norm NBN EN13060 moet beschikken.

4. Ik ben doodzenuwachtig, mag ik eerst een paar glazen drinken voor ik binnenkom ?

Toch maar niet ! Het vermindert je beoordelingsvermogen, zorgt ervoor dat je moeilijker stil kan zitten en zorgt voor bloedingen. Alcohol, drugs en bepaalde medicatie (bv. voor de luchtwegen, pijnstillers e.a.) verdunnen het bloed. Dit kan resulteren in het gedeeltelijk uitbloeden van de inkt bij tattoos en kan bij piercing tot noodgedwongen verwijderen van het piercingjuweel noodzaken wanneer de bloeding niet gestelpt kan worden. Bloedverdunners worden best ook niet gebruikt in de eerste uren na de plaatsing.

Zoek net zolang tot je een tattoo artist gevonden hebt in wie je voldoende vertrouwen hebt, iemand die je op een ervaren en rustige manier door heel het gebeuren gidst zonder dat je het gevoel krijgt dat je een uitzonderlijk fragiel plantje bent.

5. Moet ik BEST een afspraak maken ?

Dit is wel handig als je op een bepaalde dag en tijdstip een tattoo wilt laten zetten. Voordien kom je langs met je ontwerp en kunnen we in samenspraak een datum vastleggen. Je kan ook altijd zonder afspraak langskomen. Dit betekent niet dat we altijd plaats hebben, dus voor de zekerheid kan je ons altijd bellen/mailen om te vragen naar beschikbaarheid.

6. Erkende opleidingen - seminaries - diploma's - attesten

Laat je niet teveel verblinden door personen die uitpakken met bovenstaande praktijken. In België bestaat geen enkele wetgeving omtrent de tattoopraktijk. Diploma's en attesten zijn enkel erkend door de uitgever ervan.

7. Wat betekent een tattoo licentie ?

Dit zijn buitenlandse licenties, verstrekt in landen of staten waar wel enigszins controle wordt uitgevoerd op tattoozaken. In Amerika bv. heeft men in een aantal staten een licentie nodig om een studio uit te baten. Dit betekent eenvoudig dat iemand van de gezondheidsinspectie jaarlijks langskomt om te controleren of er wel een autoclaaf (sterilisatie apparaat) in de zaak aanwezig is, of er geen tapijten op de vloer liggen enz.. Het verstrekken van deze licenties heeft weinig te maken met de deskundigheid van de tattoo artist.

8. Vanaf welke leeftijd kan ik een tattoo laten plaatsen ?

Je moet minimum 18 jaar zijn of vergezeld zijn door één van de ouders. Indien je jonger bent dan 18, moet zowel jouw identiteitskaart als die van je ouders vrijwillig ter inzage voorgelegd worden. Ook dan is de tattoo artist nog volledig vrij om jou te weigeren.

9. Hoe komt het dat een tattoo kan vervagen ?

De meest voorkomende oorzaak is de zon. Zonlicht haalt de kleur uit een tattoo. Daarom is het belangrijk een zonnecrème met aangepaste beschermingsfactor of een sunblock te gebruiken. Een andere oorzaak kan een slechte na verzorging zijn. Zolang je tattoo nog niet genezen is, ga je best niet zwemmen in zout water of zwembaden waar chloor werd toegevoegd. Laat geen dikke korstjes op de tattoo komen en krab er zeker niet aan! (zie onze rubriek nazorg)

10. Hoe lang duurt het voor een tattoo genezen is ?

De eerste fase van het genezingsproces duurt ongeveer 5-7 dagen. In het volgende stadium heb je een lichtjes droge en schilferige huid. De tattoo is genezen in een paar weken tijd.

11. Zonder eerst inlichtingen te nemen, liet ik bij de eerste de beste een tattoo zetten. Het resultaat ziet er niet uit! Wat kan ik doen ?

Er zijn 2 mogelijkheden : je laat deze tattoo verwijderen of je kiest voor een cover up. Voor de tattoo verwijdering zonder littekens kan je alle info vinden op het” tattoo verwijderen gedeelte” van deze site. Kies je voor een cover up, dan zoek tot je een goede tattoo artist gevonden hebt en vraag je naar foto's van cover ups. Coveren is totaal iets anders dan gewoon een tattoo laten plaatsen. Overleg met de tattoo artist welke designs geschikt zijn om je oude tattoo te verbergen. TIP : kijk niet op een euro meer of minder! Een specialist is zijn prijs dubbel en dik waard. Een tattoo heb je voor de rest van je leven. Het zit er dik in dat je jouw mislukte tattoo aan een prijsje hebt laten zetten. Je wil toch niet nog een keer dezelfde fout maken? Wacht desnoods tot je het jouw kan permitteren om een kwalitatieve tattoo te laten plaatsen.

12. Mijn tattoo zwelt op wanneer ik in de zon kom, waarom ? Wat kan ik doen ?

Waarschijnlijk heb je een allergische reactie op één of meerdere van de kleuren. Meestal gaat het om een heel milde reactie en kan je dit vermijden door een sunblock te gebruiken. Wanneer de allergie grotere vormen aanneemt, kan je beter jouw tattoo artist raadplegen. Hij kan een deel van de inkt wegnemen en testen welke kleuren je wel verdraagt. Dergelijke allergieën komen geregeld voor bij het gebruik van synthetische kleurstoffen.

13. VOORZORG

  • Denk er eerst goed over na welke tattoo je graag wenst.
  • Bezoek eerst de studio zodat je de tattoo artist persoonlijk kunt ontmoeten en je een idee kunt vormen van zijn werkwijze. Dit vermindert al een beetje de opwinding op de dag van de plaatsing.
  • Praat op voorhand met de tattoo artist over het genezingsproces en de nazorg. Vraag hem welke producten je op voorhand in huis moet hebben.
  • Breng eventueel een vriend of vriendin mee.
  • Je kan je favoriete CD meebrengen om naar te luisteren op het moment dat je tattoo geplaatst wordt.
  • Kom naar de studio in comfortabele loszittende kleding.
  • Zorg dat je een goede nachtrust hebt de nacht voor de plaatsing.
  • Neem een gezonde evenwichtige maaltijd 1 - 2 uren voor je afspraak.
  • Geen alcohol- noch druggebruik voor je afspraak.
  • 14. NAZORG

    Een nieuwe tattoo is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooie tattoo leiden.

    Als je de tattoo goed verzorgt, duurt het twee tot zes weken tot de wond genezen is.

    1. Laat alleen een tattoo zetten door een erkende tattoo artist

    Dit is geen verzorgingstip maar eerder een voorzorgstip om problemen te voorkomen.
    Laat een tattoo altijd zetten in een professionele tattooshop die erkend is en gecontroleerd wordt door de FOD Volksgezondheid en die alle hygiënevoorschriften volgt. Vraag om het getuigschrift te zien van de opleiding inzake hygiëneregels.

    2. Volg de richtlijnen van uw tattoo artist

    Hou je  aan de verzorgingsrichtlijnen die je van de tattoo artist hebt meegekregen. Wanneer het een ervaren tattoo artist is,  weet hij/zij het best hoe je een tattoo moet verzorgen.

    3. Verwijder de bandage niet

    • Als de tattoo artist jouw tattoo heeft afgedekt met huishoudfolie of een kompres, mag je die  pas na 2 tot 4 uur verwijderen.
    • Wondverband van polyurethaanfolie moet vier tot zes dagen blijven zitten.
    • Pleisterspray slijt er vanzelf af.
    • Zodra je de bandage hebt verwijderd, mag je de tattoo nooit opnieuw afdekken. De tattoo heeft lucht nodig om te genezen.

    4. Hou de tattoo schoon

    Tot de tattoo volledig genezen is, moet je de wond zorgvuldig schoonhouden.

    • Raak de tattoo niet aan met (vuile) handen. Was de handen vooraf zorgvuldig met zeep.
    • Zorg dat de tattoo niet in aanraking komt met vieze, strakke of pluizige kleding die in de wond kan plakken.
    • Pas ook op met huisdieren: laat ze bijvoorbeeld niet aan de wond likken.
    • Maak de tattoo twee à drie keer per dag schoon met lauw water en een milde en ongeparfumeerde zeep. Een antibacteriële zeep wordt soms aangeraden maar dat is niet nodig. Gebruik geen washandje of dergelijke maar wrijf de tattoo voorzichtig met de handen. Dep de huid nadien zorgvuldig droog met een schone handdoek of papier.
    • Scheer de huid niet voordat de tattoo helemaal is geheeld. Als u er omheen scheert, laat er dan geen scheercrème of haartjes in komen.

    5. Smeer de tattoo in

    Smeer de tattoo na het wassen in met een dun laagje antibacteriële zalf.

    • Gebruik alleen de zalf die de tattoo artist heeft aangeraden, zoals Bepanthen of Hustle Butter, Tattoo Goo...
    • Gebruik geen eigen zalfjes, crèmes, ontsmettingsmiddelen, cosmetica en dergelijke. Gebruik zeker geen producten op basis van vaseline.
    • Na enkele dagen kan je  overstappen op een vochtinbrengende crème of lotion die geen kleur- of geurstoffen bevat bv. Nivea.

    6. Pulk of krab niet aan de tattoo

    Pulk niet aan de velletjes of korstjes want die verdwijnen vanzelf. Bij krabben of pulken, loop je het risico dat je ook stukjes inkt meetrekt en je plekken krijgt in de tattoo.

    Je kan jouw tattoo eventueel eens extra wassen en insmeren, of er met de platte hand enkele keren op slaan.

    7. Geen sauna of zwembad

    Sauna’s, stoombaden, zwembaden, bubbelbaden , … zijn slecht voor jouw tattoo. Vermijd ze minimaal drie tot zes weken tot de wond volledig genezen is.

    Met jouw nieuwe tattoo mag je wel douchen.

    8. Geen zon of zonnebank

    De getatoeëerde huid is erg gevoelig voor zonlicht. Bovendien kunnen de kleurstoffen onder invloed van zonlicht schadelijke stoffen afscheiden. Ga dus in de eerste weken niet onder de zonnebank en vermijd de zon of dek de huid af.

    Ook na genezing blijft de huid nog lange tijd gevoelig. Gebruik dus altijd een zonnecrème met hoge beschermingsfactor als u in de zon vertoeft.

    9. Ga niet sporten

    Ga de eerste dagen niet intensief sporten als je een grote tattoo hebt laten plaatsen of een tattoo dicht bij een gewricht (zoals knie of ellenboog). Doordat  de huid dan steeds beweegt, duurt de genezing langer en kan de wond geïrriteerd raken.

    10. Laat geen tattoo plaatsen :

    • Op plekken waar u het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan;
    • Op een litteken dat minder dan een jaar oud is;
    • Op een plek waar minder dan drie maanden geleden een tattoo is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet genezen is;
    • Op een geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen;
    • Als je zwanger bent;
    • Als je lijdt aan één van volgende aandoeningen: hemofilie, allergie, diabetes, een hart- of vaataandoening, een chronische huidziekte, een verminderd immuunsysteem of herhaalde infecties, … Raadpleeg dan alleszins jouw arts voor je een tattoo laat zetten.
    • Als je antistollingsmiddelen, corticoïden of antibiotica gebruikt.

    11. Allergische reactie

    Soms ontstaat een allergische reactie op de kleurpigmenten, meestal op het rode pigment. Dat kan meteen gebeuren maar ook pas jaren later. De huid wordt rood en jeukt erg.