Piercings zetten

Naargelang de plaats van de piercing zal onze piercer u de nodige informatie meedelen.

U kunt ons op ieder tijdstip vragen stellen zowel voor, tijdens of na het plaatsen van de piercing.

Geen enkele vraag is dom of zinloos, als je een vraag hebt: stel ze. 

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over piercings:

Piercing laten zetten

1. Doet een piercing laten plaatsen pijn ?

De pijn duurt slechts een fractie van een seconde. Een professional werkt zo vlot en snel dat de piercing vrijwel pijnloos verloopt. Je verbeelding is veel erger dan de werkelijkheid!

2. Kan ik oorringen dragen in een lichaamspiercing ?

NEEN !!!! Echte piercingjuwelen zijn de enige veilige keuze. Oorringen zijn veel te dun en kunnen uitscheuren. De kwaliteit van het metaal is meestal veel lager dan van piercingjuwelen, waardoor je de kans op infecties sterk verhoogt.

3. Moet ik een afspraak maken ?

Nee Afspraak is niet nodig. Een afspraak hoeft dus niet onze piercer is er steeds (10.00h tot 19.00h) aanwezig. Bellen voor informatie mag natuurlijk altijd.

4. Blijft er een litteken wanneer ik mijn piercings uitneem ?

Ja, maar in de meeste gevallen is dit zo klein, dat nauwelijks opvalt. Zie vraag 25 Stretching.

5. Kan ik zelf mijn piercingjuwelen verwisselen ?

Piercings met een schroefsluiting zijn vrij gemakkelijk te verwisselen. Piercings met een clip-in sluiting zijn niet zo eenvoudig te plaatsen. Als je al succes hebt met het openen van de ring, krijg je de clip-in sluiting er meestal niet meer terug in zonder gebruik van het gepaste gereedschap. Doorgewinterde doe-het-zelvers onder U : Gebruik liever geen ontdekkingen uit papa's gereedschapskist,maar koop goed materiaal bij je favoriete piercingstudio. Je krijgt er nog gratis advies bovenop.

6. Maakt het verschil waar ik piercingjuweeltjes koop ?

Meer en meer bijouteriewinkeltjes, trendy kledingzaken en zelfs postorderbedrijven nemen piercingjuwelen op in hun assortiment. Je kan daar piercingjuwelen kopen, maar de kwaliteit is vaak twijfelachtig. In dergelijke winkels is de inkoper verantwoordelijk voor de inkoop van kleding..schoenen..horloges..algemene sieraden..handtassen enz. Een proffesionle piercinstudio kan het zich niet veroorloven om onveilige piercingjuwelen te verkopen.

7. Een vriend/kennis heeft me zijn/haar piercingjuwelen gegeven/verkocht. Kan ik die gebruiken voor mijn piercing ?

I. In een volledig genezen piercing.

Ja, mits het juweeltje de juiste maat, het goede model, het goede metaal en een goede kwaliteit heeft. Er mogen ook zeker geen krasjes inzitten. Je moet altijd eerst de juweeltjes reinigen en ontsmetten en een poosje in een pannetje met kokend water laten liggen. Niettemin zijn we geen groot voorstander van deze praktijken. Vraag liever de kostprijs van een professionele sterilisatie in je favoriete piercingstudio.

II.In een nieuwe piercing.

Ja, mits het juweeltje ........(zie hierboven)
Een PROFESSIONELE STERILISATIE is EEN MUST.

8. Kan ik mijn oude piercingjuwelen gebruiken voor een nieuwe piercing ?

Idem als vorige vraag II.

9. Hoeveel nieuwe piercings kan ik in 1 bezoek laten plaatsen ?

Algemeen gesproken zou ik zeggen 3 stuks. Het hangt er van af welke soort piercings je wenst, waar je pijngrens ligt en vooral je algemene conditie. Voor sommige mensen is 1 piercing per bezoek een verstandige keuze, door anderen wordt een plaatsing van 4 of 5 piercings tegelijk perfekt verdragen en met een vlot genezingsproces. Een gewetensvol piercer zal altijd eerst informeren naar je algemene fysieke toestand : of je medikatie neemt enz...

10. Ik ben doodzenuwachtig, mag ik eerst een paar glazen drinken voor ik binnenkom ?

Toch maar niet ! Het vermindert je beoordelingsvermogen, zorgt ervoor dat je moeilijker stil kan zitten en zorgt voor bloedingen. Alcohol, drugs en bepaalde medikatie (vb voor de luchtwegen, pijnstillers e.a.)verdunnen het bloed. Dit kan resulteren in het gedeeltelijk uitbloeden van de inkt bij tattoos en kan bij piercing tot noodgedwongen verwijderen van het piercingjuweel noodzaken wanneer de bloeding niet gestelpt kan worden. Ook wanneer je overmatig 1 of meerdere bloedverdunners gebruikt in de eerste uren na de plaatsing.

Zoek net zolang tot je een tattooist/piercer gevonden hebt in wie je voldoende vertrouwen hebt. Iemand die je op een ervaren en rustige manier door heel het gebeuren gidst zonder dat je het gevoel krijgt dat je een uitzonderlijk fragiel plantje bent.

11. Wordt altijd een nieuwe naald gebruikt of worden ze opnieuw gesteriliseerd?

Naalden voor piercing mogen slechts 1 maal gebruikt worden en dan onmiddellijk weggeworpen in een speciale naaldencontainer. Het verbreken van de steriele verpakking van de naald, moet altijd in jouw bijzijn en goed zichtbaar gebeuren. ER BESTAAT GEEN AANVAARDBAAR EXCUUS Als de piercer de steriele verpakking van de instrumenten en/of naald reeds op voorhand heeft verbroken, dus niet in jouw bijzijn : MAAK JE SNEL UIT DE VOETEN

12. Mijn piercer heeft geen autoclaaf (sterilisatieaparaat), maar hij gebruikt toch enkel voorgesteriliseerde naalden. Is dit veilig ?

NEEN !!! Er is veel meer dan enkel de naald die steriel moet zijn : alle gereedschappen MOETEN telkens na gebruik opnieuw steriel gemaakt worden. Dus jouw favoriete piercer moet een autoclaaf hebben op een zichtbare plaats in de studio. Vanaf 1 januari 2006 is het in Belgie trouwens wettelijk bepaald dat een erkende studio over een autoclaaf norm NBN EN13060 moet beschikken.

13. Welke metalen zijn veilig voor piercingjuwelen ?

Voor een nieuwe piercing zijn enkel de volgende metalen geschikt :
Implantatiestaal - Titanium - Niobium
Wanneer de piercing genezen is kan je ook juweeltjes in chirurgisch staal, solide +14k goud, acrylic, pyrex, plastics en hout nemen.
Gebruik nooit sterling zilver, nikkel of koper in piercings.

14. Erkende opleidingen - seminaries - diploma's attesten - verenigingen - bonden.

Een beetje zichzelf respecterende oplichter kan zonder probleem zichzelf promoveren tot professor in de piercingologie.

Seminaries kunnen leervol, boeiend en geestig zijn, maar laat je niet teveel verblinden door personen die uitpakken met bovenstaande praktijken.
In Belgie bestaat er een specifiek wetgeving en een piercer/tatoeƫrder moet erkend zijn door de minister vooraleer zijn beroep uit te oefenen (wetboek 21/12/2005).

15. Wat betekent een piercing licentie ?

Dit zijn buitenlandse licenties, verstrekt in landen of staten waar wel enigzins controle wordt gevoerd op tattoo -en piercingzaken. Bijvoorbeeld in Amerika heeft men in een aantal staten een licentie nodig om een studio uit te baten. Dit betekent eenvoudig dat iemand van de gezondheidsinspectie jaarlijks langskomt om te controleren of er wel een autoclaaf (sterilisatieaparaat) in de zaak aanwezig is, of er geen tapijten op de vloer liggen enz.. Het verstrekken van deze licenties heeft weinig te maken met de deskundigheid van de piercer.

16. Gebruiken jullie ook pistooltjes ?

ABSOLUUT NIET !!!!! Als je ook maar beetje respect kunt opbrengen voor je lichaam en nog belangrijker, voor je gezondheid, dan laat je geen piercing plaatsen met zo'n pistooltje. Welke kwaliteiten hebben dergelijke foltertuigen : ze werken niet correct, de piercing kan niet exact geplaatst worden, zijn pijnlijker dan een piercing met een naald, er worden goedkope en ongeschikte juweeltjes mee geplaatst en alsof dat nog niet genoeg was : ZE KUNNEN NIET GESTERILISEERD WORDEN
Daarom vinden wij pistooltjes onveilig, zelfs voor het schieten van gaatjes in de oorlellen. Tegenwoordig bestaan ook wegwerppistooltjes. Deze zijn wel geschikt voor het plaatsen van juweeltjes in de oorlel, mits ze ook daadwerkelijk slechts 1 keer worden gebruikt.

17. Zullen mijn piercings een metaaldetectiealarm laten afgaan ?

Wees gerust, piercingfreeks als wij zijn, toch hebben we nog nooit de luchthaven op stelten gezet.
Beetje spijtig toch.....

18. Waarom moet er een korter staafje in mijn tongpiercing na de genezingsperiode ?

Na een tongpiercing kan de tong behoorlijk opzwellen, vandaar dat je eerst een heel lang staafje in je tong krijgt. Wanneer de piercing genezen is en de zwelling verdwenen, kan je bij 't eten je tanden stukbijten op het balletje. Het lange staafje kan ook de boven -en onderkant van de mond irriteren. Hou het lange staafje bij, moest je ooit het korte staafje verliezen, je hebt er eentje in reserve. Of voor spare-parts. Vergeet niet dat een piercing zich zeer snel kan sluiten als er geen juweeltje inzit.

19. Kan ik mijn tongpiercing inslikken ?

Het kan gebeuren. Je zou elke morgen bij het tanden poetsen ook je tongpiercing moeten controleren om te zien of de balletjes nog goed vastgeschroefd zijn. Draai ze ook weer niet te vast, want dan beschadig je de schroefdraad op de duur en zo sluit de piercing niet meer voldoende.

20. Zal mijn tongpiercing hinderen bij een tandartsbezoek ?

Neen, je tongpiercing zal voor de tandarts niet in de weg zitten of hem hinderen bij zijn werk. Hou niettemin in gedachten dat tandartsen ook maar mensen zijn. Jouw tandarts kan misschien een vooroordeel hebben tegen piercing. Als dit het geval is, en je hebt je tongpiercing al langer dan 6 maanden, kan je best je piercing uitnemen vlak voor je binnengaat en terugplaatsen vlak na je bezoek.

21. Waarom ligt mijn navelring naar 1 kant ?

Dit komt vrij veel voor bij vrouwen. Strakke broeken, rokken en riemen die op de piercing drukken zullen onvermijdelijk het piercingjuweel naar 1 kant drukken. Vermijdt alle kleding die op de piercing drukt. Ook mensen die een zittend beroep hebben, kunnen met dit probleem geconfronteerd worden. In ieder geval : pas je kleding aan. Is het piercingkanaaltje reeds misvormd, dan kan je eventueel nog een beetje corrigeren door 's nachts het ringetje met een stukje huidvriendelijke tape naar de andere kant te kleven.

22. Vanaf welke leeftijd kan ik een piercing nemen ?

Indien je jonger dan 16 jaar bent en een piercing wil, MOET je 1 van je ouders of je wettelijke voogd meebrengen. Het invullen van een consentformulier is verplicht!

23. Hinderen genitale piercings bij 't vrijen?

Toch niet. In tegendeel zelfs : ze verhogen het gevoel bij de drager/ draagster ervan. En sommige ook bij de partner.

24. STRETCHING.

Je kan best een rustig avondje thuis reserveren wanneer je een stretching, dit is vergroting van het piercingkanaaltje, van plan bent : geduld is hier een extra schone deugd. Je kan dit ook in de piercingstudio laten doen, belangrijk is dat de stretching langzaam en met kleine stappen gedaan wordt. Je favoriete piercer heeft en verkoopt stretching tapers, dit zijn konisch gevormde pinnen in verschillende dikten.

24. NAZORG PIERCING

Naargelang de plaats van de piercing zal onze piercer jouw de nodige informatie meedelen. Je kan ons op ieder tijdstip vragen stellen zowel voor, tijdens of na het plaatsen van de piercing. Geen enkele vraag is dom of zinloos, als je een vraag hebt stel ze gewoon.